Rouge de l'ouest

Karakteristieken

Karakteristieken

De Rouge de L'Ouest is zeer markant , veelzijdig en heeft uitstekende eigenschappen. De Rouge de L'Ouest heeft rode poten en een rode lederachtige kop.

De geboorte van de lammeren verloopt zo goed als probleemloos. De moeders zijn ruim gebouwd en de lammeren hebben een spitse kop en fijn beenwerk. De lammeren hebben bij de geboorte korte wol. Ze hebben zowel voor als na het spenen een snelle groei.

De lammeren hebben een goede bespiering en nauwelijks vetaanzet. De lengte van de rug geeft extra waarde aan de kwaliteit van het vleeslam. Het vlees is fijn en roze van kleur. Ooien wegen +/- 90 kg, volwassen rammen tussen 110 en 140 kg.

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid

De Rouge de L'Ouest heeft een goede vruchtbaarheid. Het worpgemiddelde van oudere ooien ligt op 2,5 en van de jaarlingen op 1,75.

Doordat de Rouge de L'Ouest een lange bronstperiode heeft kan men 3 aflammeringen op 2 jaar hebben. Bij natuurlijke dekking worden de eerste lammeren reeds rond Kerstmis geboren. Door de snelle groei en de vroegrijpheid kunnen de ooilammeren reeds vanaf 6 maanden tot de ram toegelaten worden.

Oorsprong

Oorsprong

In de 19e eeuw zijn lokale rassen in het westen van Frankrijk gekruist met de Engelse Wensleydale. Hieruit zijn de Bleu de Maine (blauwe kop) en de Rouge de l'Ouest (rode kop) ontstaan.

Met ondersteuning van de Franse overheid heeft de Rouge zich tot een grote populatie ontwikkeld. Vanwege de rijke gift van vette melk is dit ras oorspronkelijk als melkschaap gebruikt. Ook in Engeland is de Rouge zeer gewild, voor de zuivere fokkerij en als slachtlam vader- of moederdier.